Questions
1. A. Use ‘not only……but also’, ‘as well as’,
‘both…….and’ & begin ‘not only…………but also’ in the following sentences.
1. She is a poet. She is a novelist.
Ans. She is not only a poet but
also a novelist.
She is a poet as well as a novelist.
She is both a poet and a novelist.
Not only is she a poet, but she is also a novelist.
2. He has a degree in engineering. He has a degree
in economics.
Ans. He has a degree not only in
engineering but also in economics.
He has a degree in engineering as well as economics.
He has a degree in both engineering and economics.
Not only does he have a degree in engineering, but he also has a degree in
economics.
3. The company produces software. The company
produces hardware.
Ans. The company produces not
only software but also hardware.
The company produces software as well as hardware.
The company produces both software and hardware.
Not only does the company produce software, but it also produces hardware.
4. She is a scientist. She is an artist.
Ans. She is not only a scientist
but also an artist.
She is a scientist as well as an artist.
She is both a scientist and an artist.
Not only is she a scientist, but she is also an artist.
5. He has experience in marketing. He has
experience in finance.
Ans. He has experience not only
in marketing but also in finance.
He has experience in marketing as well as in finance.
He has experience both in marketing and in finance.
Not only does he have experience in marketing, but he also has experience in
finance.
6. The university offers degrees in law. The
university offers degrees in medicine.
Ans. The university offers
degrees not only in law but also in medicine.
The university offers degrees in law as well as in medicine.
The university offers degrees in both law and in medicine.
Not only does the university offer degrees in law, but it also offers degrees
in medicine.
7. She is a coach. She is a mentor.
Ans. She is not only a coach but
also a mentor.
She is a coach as well as a mentor.
She is both a coach and a mentor.
Not only is she a coach, but she is also a mentor.
8. The hotel serves breakfast. The hotel serves
lunch.
Ans. The hotel serves not only
breakfast but also lunch.
The hotel serves breakfast as well as lunch.
The hotel serves both breakfast and lunch.
Not only does the hotel serve breakfast, but it also serves lunch.
9. He is a musician. He is a producer.
Ans. He is not only a musician
but also a producer.
He is a musician as well as a producer.
He is both a musician and a producer.
Not only is he a musician, but he is also a producer.
10. The library has books. The library has
journals.
Ans. The library has not only
books but also journals.
The library has books as well as journals.
The library has both books and journals.
Not only does the library have books, but it also has journals.
1. B. Use ‘not only……but
also’, ‘as well as’, ‘both…….and’ & begin ‘not only…………but also’ in the
following sentences.
1. Ramesh is attending the
meeting. Suresh is attending the meeting.
Ans. Not only Ramesh but also Suresh is attending the
meeting.
Ramesh as well as Suresh is
attending the meeting.
Both Ramesh and Suresh are
attending the meeting.
Not only is Ramesh attending the
meeting, but Suresh is also attending the meeting.
2. The manager is responsible
for sales. The director is responsible for sales.
Ans. Not only the manager but also the director is
responsible for sales.
The manager as well as the
director is responsible for sales.
Both the manager and the director
are responsible for sales.
Not only is the manager
responsible for sales, but the director is also responsible for sales.
3. My brother is going to
college. My sister is going to college.
Ans. Not only my brother but also my sister is going to
college.
My brother as well as my
sister is going to college.
Both my brother and my sister are
going to college.
Not only is my brother going to
college, but my sister is also going to college.
4. The teacher is grading
papers. The principal is grading [marking] papers.
Ans. Not only the teacher but also the principal is
grading papers.
The teacher as well as the
principal is grading papers.
Both the teacher and the principal
are grading papers.
Not only is the teacher grading
papers, but the principal is also grading papers.
5. The company is launching a
new product. The competitor is launching a new product.
Ans. Not only the company but also the competitor is
launching a new product.
The company as well as the
competitor is launching a new product.
Both the company and the
competitor are launching a new product.
Not only is the company launching
a new product, but the competitor is also launching a new product.
6. The students are
participating in the debate. The teachers are participating in the debate.
Ans. Not only the students but also the teachers are
participating in the debate.
The students as well as the
teachers are participating in the debate.
Both the students and the teachers
are participating in the debate.
Not only are the students
participating in the debate, but the teachers are also participating in the
debate.
7. The chef is preparing
dinner. The sous chef is preparing dinner.
Ans. Not only the chef but also the sous chef is
preparing dinner.
The chef as well as the
sous chef is preparing dinner.
Both the chef and the sous chef
are preparing dinner.
Not only is the chef preparing
dinner, but the sous chef is also preparing dinner.
8. The artist is painting a
mural. The apprentice is painting a mural.
Ans. Not only the artist but also the apprentice is
painting a mural.
The artist as well as the
apprentice is painting a mural.
Both the artist and the apprentice
are painting a mural.
Not only is the artist painting a
mural, but the apprentice is also painting a mural.
9. The team is working on the
project. The consultants are working on the project.
Ans. Not only the team but also the consultants are
working on the project.
The team as well as the
consultants is working on the project.
Both the team and the consultants
are working on the project.
Not only is the team working on
the project, but the consultants are also working on the project.
10. The author is writing a novel. The co-author
is writing a novel.
Ans. Not only the author but also the co-author is
writing a novel.
The author as well as the
co-author is writing a novel.
Both the author and the co-author
are writing a novel.
Not only is the author writing a
novel, but the co-author is also writing a novel.
1. C. Use ‘not only……but
also’, ‘as well as’ , ‘both…….and’ & begin ‘not only…………but also’ in the
following sentences.
1. She paints beautiful
landscapes. She sketches portraits.
Ans. She paints not
only beautiful landscapes but also sketches portraits.
She paints beautiful landscapes as well as sketches portraits.
She both paints beautiful
landscapes and sketches portraits.
Not only does she paint beautiful
landscapes, but she also sketches portraits.
2. He writes novels. He edits
poetry.
Ans. He not only writes novels but also edits poetry.
He writes novels as well as
edits poetry.
He both writes novels and
edits poetry.
Not only does he write novels, but
he also edits poetry.
3. The company exports
electronics. The company imports textiles.
Ans. The
company not only exports
electronics but also imports textiles.
The company exports electronics as well as imports textiles.
The company both exports
electronics and imports textiles.
Not only does the company export
electronics, but it also imports textiles.
4. She teaches mathematics.
She tutors science.
Ans. She not only teaches mathematics but also tutors science.
She teaches mathematics as
well as tutors science.
She both teaches
mathematics and tutors science.
Not only does she teach
mathematics, but she also tutors science.
5. He plays the guitar. He
composes music.
Ans.
He not only plays the guitar but
also composes music.
He plays the guitar as well
as composes music.
He both plays the guitar
and composes music.
Not only does he play the guitar,
but he also composes music.
6. The university offers
degrees in engineering. The university provides certifications in design.
Ans. The university not only offers degrees in engineering but also provides certifications
in design.
The university offers degrees in engineering as well as provides certifications in design.
The university both offers
degrees in engineering and provides certifications in design.
Not only does the university offer
degrees in engineering, but it also provides certifications in design.
7. She reads fiction. She
reviews non-fiction.
Ans. She not only
reads fiction but also reviews non-fiction.
She reads fiction as well
as reviews non-fiction.
She both reads fiction and
reviews non-fiction.
Not only does she read fiction,
but she also reviews non-fiction.
8. He travels the world. He
documents his journeys.
Ans. He not only
travels the world but also documents his journeys.
He travels the world as
well as documents his journeys.
He both travels the world
and documents his journeys.
Not only does he travel the world,
but he also documents his journeys.
9. The hotel serves fine
dining. The hotel offers room service.
Ans. The hotel not
only serves fine dining but also offers room service.
The hotel serves fine dining as
well as offers room service.
The hotel both serves fine
dining and offers room service.
Not only does the hotel serve fine
dining, but it also offers room service.
10. She codes applications. She develops
websites.
Ans. She not
only codes applications but also develops websites.
She codes applications as
well as develops websites.
She both codes applications
and develops websites.
Not only does she code
applications, but she also develops websites.
1. D. Use ‘not only……but
also’, ‘as well as’ , ‘both…….and’ & begin ‘not only…………but also’ in the
following sentences.
1. The dress is beautiful.
The dress is elegant.
Ans. The dress is not only beautiful but also elegant.
The dress is beautiful as
well as elegant.
The dress is both beautiful
and elegant.
Not only is the dress beautiful,
but it is also elegant.
2. He is intelligent. He is
hardworking.
Ans. He is not
only intelligent but also hardworking.
He is intelligent as well
as hardworking.
He is both intelligent and
hardworking.
Not only is he intelligent, but he
is also hardworking.
3. The city is vibrant. The
city is cultural.
Ans. The city is not
only vibrant but also cultural.
The city is vibrant as well
as cultural.
The city is both vibrant
and cultural.
Not only is the city vibrant, but
it is also cultural.
4. She is kind. She is
generous.
Ans. She is not
only kind but also generous.
She is kind as well as
generous.
She is both kind and
generous.
Not only is she kind, but she is
also generous.
5. The hotel is luxurious.
The hotel is comfortable.
Ans. The hotel is not
only luxurious but also comfortable.
The hotel is luxurious as
well as comfortable.
The hotel is both luxurious
and comfortable.
Not only is the hotel luxurious,
but it is also comfortable.
6. The book is informative.
The book is interesting.
Ans. The book is not
only informative but also interesting.
The book is informative as
well as interesting.
The book is both
informative and interesting.
Not only is the book informative,
but it is also interesting.
7. The course is challenging.
The course is rewarding.
Ans. The course is not only challenging but also rewarding.
The course is challenging
as well as rewarding.
The course is both
challenging and rewarding.
Not only is the course
challenging, but it is also rewarding.
8. The team is dynamic. The
team is supportive.
Ans. The team is not
only dynamic but also supportive.
The team is dynamic as well
as supportive.
The team is both dynamic
and supportive.
Not only is the team dynamic, but
it is also supportive.
9. The food is delicious. The
food is healthy.
Ans. The food is not
only delicious but also healthy.
The food is delicious as
well as healthy.
The food is both delicious
and healthy.
Not only is the food delicious,
but it is also healthy.
10. The park is peaceful. The park is scenic.
Ans. The park is not
only peaceful but also scenic.
The park is peaceful as
well as scenic.
The park is both peaceful
and scenic.
Not only is the park peaceful, but
it is also scenic.
2. A. Use ‘neither……nor’, and
begin with ‘neither……nor’ in the following sentences.
1. She is not a poet. She is
not a novelist.
Ans. She is neither a
poet nor a novelist.
Neither is she a poet nor is she a
novelist.
2. He does not have a degree
in engineering. He does not have a degree in economics.
Ans. He has a degree neither
in engineering nor in economics.
Neither does he have a degree in
engineering nor does he have a degree in economics.
3. The company does not
produce software. The company does not produce hardware.
Ans. The company produces neither software nor hardware.
Neither does the company produce
software nor does it produce hardware.
4. She is not a scientist.
She is not an artist.
Ans. She is neither a
scientist nor an artist.
Neither is she a scientist nor is
she an artist.
5. He does not have
experience in marketing. He does not have experience in finance.
Ans. He has experience neither
in marketing nor in finance.
Neither does he have experience in
marketing nor does he have experience in finance.
6. The university does not
offer degrees in law. The university does not offer degrees in medicine.
Ans. The university offers degrees neither in law nor in medicine.
Neither does the university offer
degrees in law nor does it offer degrees in medicine.
7. She is not a coach. She is
not a mentor.
Ans. She is neither a
coach nor a mentor.
Neither is she a coach nor is she
a mentor.
8. The hotel does not serve
breakfast. The hotel does not serve lunch.
Ans. The hotel serves neither
breakfast nor lunch.
Neither does the hotel serve
breakfast nor does it serve lunch.
9. He is not a musician. He
is not a producer.
Ans. He is neither a
musician nor a producer.
Neither is he a musician nor is he
a producer.
10. The library does not have
books. The library does not have journals.
Ans. The library has neither
books nor journals.
Neither does the library have
books nor does it have journals.
2. B. Use ‘neither……nor’, and
begin with ‘neither……nor’ in the following sentences.
1. Ramesh is not attending
the meeting. Suresh is not attending the meeting.
Ans. Neither Ramesh
nor Suresh is attending the meeting.
Neither is Ramesh attending the
meeting nor is Suresh attending the meeting.
2. The manager is not
responsible for sales. The director is not responsible for sales.
Ans. Neither the
manager nor the director is responsible for sales.
Neither is the manager responsible
for sales nor is the director responsible for sales.
3. My brother is not going to
college. My sister is not going to college.
Ans. Neither my
brother nor my sister is going to college.
Neither is my brother going to
college nor is my sister going to college.
4. The teacher is not grading
papers. The principal is not grading papers.
Ans. Neither the
teacher nor the principal is grading papers.
Neither is the teacher grading
papers nor is the principal grading papers.
5. The company is not
launching a new product. The competitor is not launching a new product.
Ans. Neither the
company nor the competitor is launching a new product.
Neither is the company launching a
new product nor is the competitor launching a new product.
6. The students are not
participating in the debate. The teachers are not participating in the debate.
Ans. Neither the
students nor the teachers are participating in the debate.
Neither are the students
participating in the debate nor are the teachers participating in the debate.
7. The chef is not preparing
dinner. The sous chef is not preparing dinner.
Ans. Neither the chef
nor the sous chef is preparing dinner.
Neither is the chef preparing
dinner nor is the sous chef preparing dinner.
8. The artist is not painting
a mural. The apprentice is not painting a mural.
Ans. Neither the
artist nor the apprentice is painting a mural.
Neither is the artist painting a
mural nor is the apprentice painting a mural.
9. The team is not working on
the project. The consultants are not working on the project.
Ans. Neither the team
nor the consultants are working on the project.
Neither is the team working on the
project nor are the consultants working on the project.
10. The author is not writing
a novel. The co-author is not writing a novel.
Ans. Neither the
author nor the co-author is writing a novel.
Neither is the author writing a
novel nor is the co-author writing a novel.
2. C. Use ‘neither……nor’, and
begin with ‘neither……nor’ in the following sentences.
1. She does not paint
beautiful landscapes. She does not sketch portraits.
Ans. She neither
paints beautiful landscapes nor sketches portraits.
Neither does she paint beautiful
landscapes nor does she sketch portraits.
2. He does not write novels.
He does not edit poetry.
Ans. He neither
writes novels nor edits poetry.
Neither does he write novels nor
does he edit poetry.
3. The company does not
export electronics. The company does not import textiles.
Ans. The company neither
exports electronics nor imports textiles.
Neither does the company export
electronics nor does it import textiles.
4. She does not teach
mathematics. She does not tutor science.
Ans. She neither
teaches mathematics nor tutors science.
Neither does she teach mathematics
nor does she tutor science.
5. He does not play the
guitar. He does not compose music.
Ans. He neither plays
the guitar nor composes music.
Neither does he play the guitar
nor does he compose music.
6. The university does not
offer degrees in engineering. The university does not provide certifications in
design.
Ans. The university neither
offers degrees in engineering nor provides certifications in design.
Neither does the university offer
degrees in engineering nor does it provide certifications in design.
7. She does not read fiction.
She does not review non-fiction.
Ans. She neither
reads fiction nor reviews non-fiction.
Neither does she read fiction nor
does she review non-fiction.
8. He does not travel the
world. He does not document his journeys.
Ans. He neither
travels the world nor documents his journeys.
Neither does he travel the world
nor does he document his journeys.
9. The hotel does not serve
fine dining. The hotel does not offer room service.
Ans. The hotel neither
serves fine dining nor offers room service.
Neither does the hotel serve fine
dining nor does it offer room service.
10. She does not code
applications. She does not develop websites.
Ans. She neither
codes applications nor develops websites.
Neither does she code applications
nor does she develop websites.
2. D. Use ‘neither……nor’, and
begin with ‘neither……nor’ in the following sentences.
1. The dress is not
beautiful. The dress is not elegant.
Ans. The dress is neither
beautiful nor elegant.
Neither is the dress beautiful nor
is it elegant.
2. He is not intelligent. He
is not hardworking.
Ans. He is neither
intelligent nor hardworking.
Neither is he intelligent nor is
he hardworking.
3. The city is not vibrant.
The city is not cultural.
Ans. The city is neither
vibrant nor cultural.
Neither is the city vibrant nor is
it cultural.
4. She is not kind. She is
not generous.
Ans. She is neither
kind nor generous.
Neither is she kind nor is she
generous.
5. The hotel is not
luxurious. The hotel is not comfortable.
Ans. The hotel is neither
luxurious nor comfortable.
Neither is the hotel luxurious nor
is it comfortable.
6. The book is not informative. The book is not
interesting.
Ans. The book is neither
informative nor interesting.
Neither is the book informative
nor is it interesting.
